14/09/10 14:12

Добраработа.мк БИЛТЕН #1


Во бројот #1 донесуваме:


Четири најголеми митови во однос на препораките за работа

Не ги слушај луѓето кои ти кажуваат дека препораките повеќе не се значајни во „новата економија.“ Голем дел од работодавците ги проверуваат препораките, и за нив се значајни.

Работодавците можат да се јават на било кој со кого некогаш сте работеле или кој можеби ве познава, и оние кои добро ги проверуваат препораките нема да се ограничат себеси само на онаа листа на препораки која вие сте им ја дале.

Аплицирајте за работа и внимавајте на вашиот е-имиџ

Проверете ги вашите профили на социјалните мрежи. Видете ги сите детали, фотографии кои сте ги ставиле на Facebook, LinkedIn, YouTube или MySpace. Дали се согласно политиките на компанијата во која аплицирате за работно место? Може ли некоја информација или фотографија да ви наштети? Проверете во кои групи сте членови и дали тие имаат добри дискусии, активности кои не се екстремни?

Доживотно учење во Македонија или учење без граници...

Може да се види дека околу 15 понудувачи се јавуваат во делот на неформалното образование. Колку од нив се ориентирани кон образование на возрасни? Каква е поделбата на целната група? Како се структурирани програмите? Сите се или би требало да бидат дел од доживотното учење.

Жените ја даваат својата сила, како? Што очекуваат да добијат за возврат?

Личната сила е неопходна за секој аспект од нашето живеење. Како жени ние ја користиме силата, или подо-бро кажано нашата моќ, за да ги штитиме нашите деца, се стремиме да бидеме унапредени, да добиеме некој поен и да ги задоволиме и потребите на нашите партнери.


ПРАВНИ ПРАШАЊА

Кариера

ПРАШАЊА кои предизвикуваат проблеми на кандидати при интервју

Жените ја даваат својата сила, како? Што очекуваат да добијат за возврат?


Печатената верзија на билтенот излезе во рамкитена дневниот весник „Шпиц“ на 13.09.2010

Текстовите ги подготви: http://www.globalhr.mk/

 

     
Најави се
Е-маил:
Лозинка:
Заборавена Лозинка?
Најнови вести
okno.mk
Добри совети